Pączki od babci Marysi z gazetą

2016-02-04 09:38:11(ost. akt: 2016-02-04 10:18:50)
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła - parafrazując znane powiedzenie, dodam, że piekarnia "Młyn" Pauliny Sobańskiej - Wójcik z Olecka te świetne wypieki przygotowała i naszym czytelnikom zaserwowała w Tłusty Czwartek.
Nowi właściciele Paulina Sobańska – Wójcik i jej mąż Michał Wójcik zarządzają piekarnią od maja 2015 roku. Przejęli ją od taty i teścia, który w Olecku otworzył piekarnię 17 lat temu, a w biznesie pracuje od ponad 60 lat. Młodzi właściciele mają wiele pomysłów i część z nich już w najbliższym czasie chcą wprowadzić w życie. Od 1 marca nawet wieczorem, w godz. 18 - 21, mieszkańcy Olecka będą mogli kupić gorące pieczywo bezpośrednio z produkcji.

Jednak już pracownicy piekarni upiekli aż 14 tys. pączków na Tłusty Czwartek. Do ich powstania użyto 3 tys. jaj, 700 kg mąki, a do upieczenia 120 kg tłuszczu.
— Najważniejsze są naturalne składniki dobra mąka, całe jaja — mówi Michał Wójcik. — Smażymy tylko na smalcu. W tym roku oprócz pączków tradycyjnych z marmoladą, mamy także z nadzieniem różanym, budyniem, czekoladą i adwokatem. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Pączki w piekarni "Młyn" robione są według receptury, która jest przekazywana w rodzinie od wielu lat.
— Nasza kuzynka powiedziała, że nasze pączki smakują jak u Babci Marysi — przyznaje Michał Wójcik. — To najwspanialszy komplement.

Czy tak jest naprawdę? Trzeba się przekonać. Wszyscy, którzy 4 lutego kupią minimum 10 pączków w sklepie przy ul. Jagiellońskiej 2 w Olecku, dostaną nasz tygodnik „Głos Olecka”. Nie ma nic przyjemniejszego, jak czytanie gazety przy kawie i pączku.

W kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany jest jako zapusty i Tłusty Czwartek. To też znaczy, że rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału i dozwolone jest dobre jedzenie w niemałych ilościach. Zapraszamy do piekarni!

Komentarze (15) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. klijent #2185603 | 91.233.*.* 18 lut 2017 21:04

    ciekawe czemu negatywy zostały pousuwane , obsługa miła ale nie szefostwo ,pączki na proszkach firma dymanit widze że jakie towary przyworzą sama chemia nic naturalnego

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. #1927075 | 46.77.*.* 7 lut 2016 15:28

    Właśnie szanujcie piekarzy bo drugich takich nie znajdziecie. Chłopaki się starają!!! Pozdrawiam piekarzy z młyna!!!!!

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  3. Asia #1926348 | 94.254.*.* 6 lut 2016 10:47

    Piekarnia jest spoko paczki to Nic . makowce ostatnio na boze narodzenie kupilam i polecam pozdrawiam piekarzy maja fah w reku

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  4. smakosz #1926235 | 94.254.*.* 6 lut 2016 08:08

    Paczki dobre dzieki komu ....Piekarzom o ktorych zapominamy

    Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz

  5. klient #1925487 | 178.43.*.* 5 lut 2016 12:43

    Zawsze miła obsługa, pan ( kierownik, magazynier,wydający ? ) który wychodzi z zaplecza i podaje pieczywo na sprzedaż zawsze powie klientom " dzień dobry."

    Ocena komentarza: warty uwagi (9) odpowiedz na ten komentarz

Pokaż wszystkie komentarze (15)
2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5