Konkurs kulinarny "Smaki 2018" w Olecku
2018-05-31 10:50:51(ost. akt: 2018-05-31 12:58:11)
Centrum Edukacji Specjalnej przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku po raz czternasty zorganizowało Regionalny Konkurs Kulinarny „Smaki 2018". Tematem tegorocznych zmagań były potrawy i zakąski z jaj.
Do konkursu została zaproszona młodzież z siedmiu specjalnych ośrodków szkolno- wychowawczych, z których zgłosiły się następujące placówki:
- Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Węgorzewie,
- Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Dzieci Głuchych w Olecku,
- Zespół Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Grajewie,
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Giżycku,
- Zespół Placówek Terapeutyczno Edukacyjnych w Gołdapi,
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 w Suwałkach
- Centrum Edukacji Specjalnej przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku.
- Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Węgorzewie,
- Ośrodek Szkolno – Wychowawczy dla Dzieci Głuchych w Olecku,
- Zespół Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Grajewie,
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Giżycku,
- Zespół Placówek Terapeutyczno Edukacyjnych w Gołdapi,
- Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 w Suwałkach
- Centrum Edukacji Specjalnej przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku.
Tematem tegorocznych zmagań były potrawy i zakąski z jaj. Uczniowie mieli za zadanie wykonanie wybranej przez siebie potrawy oraz zaprezentowanie jej jury. Czas wykonania ograniczał się do dwóch godzin. Komisja konkursowa oceniała przebieg wykonania potrawy, jej wygląd oraz smak.
WYNIKI KONKURSU:
Kategoria: Zasadnicze Szkoły Zawodowe oraz Szkoły Branżowe:
1. Karolina Śliwa (Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Węgorzewie) za sałatkę jajeczną w krakersach.
2.Dominik Palewicz (Ośrodek Szkolno - Wychowawczy dla Dzieci Głuchych w Olecku) za jaja zawijane w szynce.
3. Anna Laszczkowska (Zespół Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Grajewie) za pieczarkowe jajka w sosie koperkowo-ziołowym.
wyróżnienie - Joanna Rynkowska-(Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Giżycku) za wiosenne wrapy z cienkich omletów .
Kategoria: Zasadnicze Szkoły Zawodowe oraz Szkoły Branżowe:
1. Karolina Śliwa (Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Węgorzewie) za sałatkę jajeczną w krakersach.
2.Dominik Palewicz (Ośrodek Szkolno - Wychowawczy dla Dzieci Głuchych w Olecku) za jaja zawijane w szynce.
3. Anna Laszczkowska (Zespół Szkół Specjalnych im. Jana Pawła II w Grajewie) za pieczarkowe jajka w sosie koperkowo-ziołowym.
wyróżnienie - Joanna Rynkowska-(Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Giżycku) za wiosenne wrapy z cienkich omletów .
Kategoria: Szkoły Przysposabiające do Pracy
:
1. Marta Pawińska-(Zespół Placówek Edukacyjno-Terapeutycznych w Gołdapi) za pączek na Hawajach
2. Maja Gajewska- (Centrum Edukacji przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku) za bułeczki zapiekane z jajami szynką i pieczarkami z sosem tatarskim
3. Bartłomiej Dyczewski-(Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr1 w Suwałkach) za kanapki z pastą jajeczną
1. Marta Pawińska-(Zespół Placówek Edukacyjno-Terapeutycznych w Gołdapi) za pączek na Hawajach
2. Maja Gajewska- (Centrum Edukacji przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku) za bułeczki zapiekane z jajami szynką i pieczarkami z sosem tatarskim
3. Bartłomiej Dyczewski-(Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr1 w Suwałkach) za kanapki z pastą jajeczną
wyróżnienie: Joanna Burzyńska-(Centrum Edukacji przy Środowiskowym Domu Samopomocy w Olecku) za roladki szynkowo-jajeczne.
Wszyscy zawodnicy otrzymali dyplomy, książki kucharskie oraz cenne nagrody rzeczowe z rąk dyrektor Centrum Edukacji Specjalnej przy ŚDS Danuty Zaniewskiej.
Konkurs po raz 14. przygotowali nauczyciele Teresa Ruszczyńska i Stanisław Kamiński.
Konkurs po raz 14. przygotowali nauczyciele Teresa Ruszczyńska i Stanisław Kamiński.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez